Selvom vi dør på vores dødsdag, kommer døden alligevel bag på os, og vi er aldrig helt forberedte. Sorgen er udtryk for kærlighed til det, der var. Tit er sorgen blandet med udmattelse. Det er fx. tilfældet ved ventesorg, hvor man ved, at nu er der ikke længe igen, før ens kære dør. Det er hårdt at sige farvel.
Hver gang et menneske dør, bliver vi påvirkede, også selvom det ikke er et menneske, der var tæt på os. Det påvirker os, fordi døden minder os om, at livet er værdifuldt. Derfor sætter døden tanker i gang i vores eget liv. Ofte opleves der mange forskellige følelser af varierende intensitet. Det kan være svært at overskue, men er en hel normal del af sorgprocessen.
At miste noget af sig selv, sådan kan det føles, når man får besked om, at man har en kronisk sygdom. Det kan være en sorgproces at skulle lægge sit liv om. Både for den, der har fået en kronisk sygdom, men også for de pårørende.
Det kan føles ensomt, at opleve sorg, når pludselig der er ting, man ikke kan mere.
En tilsvarende følelse sker med alderen, hvor det er en hel naturlig proces at miste forskellige fysiske og mentale kapaciteter. Den eksistentielle ensomhed kan være en del af sorgprocessen, at føle sig alene med sine oplevelser, som er en naturlig del af sorgprocessen.
Uanset om skilsmisse er en fælles beslutning, eller det er den ene der ønsker at stoppe forholdet, er der en sorgproces. Det kan være godt at få talt om de mange forskellige følelser, så man kan finde vej i sin nye situation. Hvis der er børn involveret, er der flere relationer at forholde sig til. I dag er der mange familie-konstellationer, regnbuefamilier og forskellige deleordninger. Sorgprocesser efter en skilsmisse involverer mange personer med forskellige behov. Det er svært pludselig at stå alene med det man før var fælles om. Derfor er det godt at række ud efter hjælp.